Kinderen & Constructie: De voordelen van het spelen

Op jonge leeftijd beginnen kinderen met het bouwen van torens van houten blokken. Sommige kinderen zullen doorstromen naar grotere en meer complexe structuren naarmate ze groeien. Leren dat een toren van blokken kan omvallen zonder de juiste ondersteuning helpt kinderen waardevolle ruimtelijke vaardigheden ontwikkelen.

Uitzoeken hoe stukjes speelgoed samenklikken om een ​​brug, een huis of een auto te bouwen stimuleert de hand-oog coördinatie en fijne motoriek. Spelen met constructiespeelgoed is van cruciaal belang voor het steeds ontwikkelende cognitieve denken van een kind.  Kinderen die de kans krijgen om problemen te ontdekken en deze creatief op te lossen, plukken hiervan de voordelen zoals bijvoorbeeld een groter zelfvertrouwen.

Spelen met constructiespeelgoed is zelfs van cruciaal belang voor paraatheid tot leren lezen, want constructiespeelgoed bevordert de visueel-ruimtelijke vaardigheden die een kind moet ontwikkelen voordat het kan leren lezen. Kinderen die deze vaardigheden thuis niet ontwikkelen, moeten deze eerst leren op school voordat ze kunnen beginnen met leren lezen.

Spelen met constructiespeelgoed- en voertuigen zorgt voor een natuurlijke manier voor kinderen om te leren over wetenschap en zelfs experimenteren met eenvoudige machines, zoals hellende vlakken, katrollen, slingers, hendels en tandwielen. Spelen met leeftijdsgeschikt gereedschap (hamer, spijkers, schroevendraaiers en schroeven) bevordert de hand-oog coördinatie en motorische ontwikkeling. Bovendien verkennen kinderen die spelen met constructiematerialen wiskundige concepten zoals ruimtelijke verhoudingen, vormherkenning, meten en vergelijken van de grootte en lengte. Teamwork, creativiteit, doorzettingsvermogen en het oplossen van problemen kan ook worden gestimuleerd en verbeterd door bouwprojecten- en speelgoed.

Constructiespeelgoed heeft veel voordelen voor jonge kinderen. Constructie met verschillende materialen stimuleert spel en beginnende technische vaardigheden.

Enkele voordelen zijn:

  • ontwikkeling van fijne motorische vaardigheden
  • inzicht in patronen (herkenning)
  • begrip van oorzaak en gevolg (bouwen … naar beneden vallen …)
  • beginnende technische principes waaronder balken, kolommen en belasting
  • vergankelijkheid – iets dat wordt gebouwd uiteindelijk uit elkaar wordt genomen
  • samenwerking – als het werken met kinderen van dezelfde leeftijd
  • werken met een verscheidenheid aan materialen
  • testen en experimenten
  • creativiteit en ontwerpproces