wheel

Begin November 2015 slaagde Nelles Van Nieuwenhove (15) uit België erin het grootste K’nex-reuzenrad ter wereld te bouwen. Een gerechtsdeurwaarder klokte het gevaarte af op 6,55 meter diameter, een verbetering van 35 centimeter. Dit konden wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan, en hebben naast aandacht op facebook een interview gedaan met Nelles, lees hieronder wat Nelles ertoe bracht dit record neer te willen zetten.

Nelles, vertel eens iets meer over jezelf, wat doe je voor opleiding en wat zijn je interesses naast K’NEX:

Ik ben Nelles, ik ben 15 jaar. Ik ga naar school in het VTI in Lier te België en volg daar industriële wetenschappen in het 5de jaar.Ik bouw heel graag met K’NEX. Toen ik klein was speelde ik ook heel veel met Lego technics. Nu oefen ik bij droog weer vele uren op mijn stuntstep.

Sinds wanneer ben jij bezig met K’NEX en wat maak jij meestal voor bouwwerken?

Ik bouw al sind mijn 4de jaar met K’NEX. Mijn broer, Stanne, had een klein doosje gekregen voor zijn verjaardag, maar ik vond het veel leuker dan Stanne. Ook op school speelde ik met K’NEX. Ik kwam naar huis en bouwde thuis alles nog eens opnieuw. Ik maakte vroeger vooral kleinere ontwerpen met een plan van de K’NEX koffer. Nu zoek ik inspiratie op internet, o.a. op youtube en ga dan aan het bouwen.

Hoe ben je op het idee gekomen het wereld record te willen verbeteren?

Ik had een paar video’s gezien van andere recordhouders. Dus ik begon op mijn kamer ook een reuzenrad te bouwen. Het eerste rad was 1.5m hoog. Het tweede heb ik in de tuin gebouwd. Die was 3.5m hoog, maar toen was mijn K’NEX op. We lanceerden een oproep via facebook. Ik kreeg vele positieve reacties en zo is mijn echte recordpoging ontstaan.

Vertel eens hoe de tijd vooraf het vestigen van het record was, was je gespannen, of vond je het alleen maar leuk?

We hebben 5 dagen gebouwd. In het begin was ik heel enthousiast om eraan te beginnen. Na een paar dagen nam de spanning toe. De K’NEX was bijna op en het werd steeds moeilijker om het rad stabiel te houden. We hebben verschillende aanpassingen gedaan om het rad stevig op te bouwen. Ik had het een beetje onderschat. Het is echt niet eenvoudig om een rad met een diameter van meer dan 6m te bouwen.

Heb je veel hulp gehad en was iedereen gemotiveerd?

Ik heb vooral hulp gehad van mijn ouders, mijn neef Adriaen en een goede vriend Stef. Mijn broers, Stanne en Nand, hebben de eerste dag ook geholpen. Mijn trouwe helpers hebben mij goed gesteund en gemotiveerd. Af en toe zagen we het even niet zo goed zitten. Dan gingen we even samen zitten, bekeken het rad van op afstand en bedachten mogelijke oplossingen. Na een korte pauze gingen we er weer voor. Het was een leuke maar intense ervaring.

Wat zou je nog meer met K’NEX willen doen?

Ik blijf constructies bouwen met K’NEX, maar ik denk dat ik mij voorlopig ga beperken tot kleine constructies die in mijn kamer passen. Alhoewel, een schaalmodel van de Eifeltoren zie ik ook als een uitdaging.

Hoe voelde jij je toen het je gelukt was?

Ik was heel opgelucht toen de deurwaarder mij meldde dat het rad een diameter had van 6.55m en een totale hoogte van 7.01m. Het was ook heel fijn dat er zoveel mensen naar mijn constructie zijn komen kijken. De reacties waren positief. Eerst dachten velen dat het maar één van mijn vele bouwwerken was, maar toen ze het rad zagen staan waren ze onder de indruk.

Nelles

Hartelijk bedankt Nelles, voor dit leuke interview, wij kijken uit naar je volgende ervaringen. Heb je ook een imposant bouwwerk van K’NEX en wil je dat met alle K’NEXfans delen, mail ons op questions@bot-i.com.